Hustyper1-planshus

Funderar du på att bygga ett 1-planshus så finns det många olika typer och planlösningar du kan välja emellan. Att bygga ett enplanshus är rätt för dig som ser din byggnation på lång sikt. Om du bygger ett enplanshus så kan du bo i ditt hus under väldigt lång tid framöver och även om du skulle bli utsatt för någon sjukdom eller liknande kommer du att kunna bo länge i ditt enplanshus. Om du skulle bli tvungen att sälja ditt hus någon gång i livet är 1-planshus riktigt bra då du träffar en stor målgrupp när du säljer ett enplanshus. Ett enplanshus kan du bo i om du är gammal, ung eller om du har familj. Det passar alltså en bred målgrupp om du bygger ett enplanshus. Enplanshus byggs idag oftast på platta, alltså platta på mark men det finns även många andra konstruktioner du kan använda dig av om du vill bygga ett hus i ett plan. Kanske skall du sälja din stora villa och bygga ett enplanshus som du kan bo i, i framtiden. En enplansvilla brukar vara ganska dyr om man jämför med andra hustyper om du tittar på pris per kvadratmeter. Detta har oftast att göra med att det är relativt dyrt att gjuta plattan till ett större hus än ett mindre hus. Om du skall gjuta en platta på mark så skall du kontakta personer som är kunniga på området, det är inget du själv ska ge dig på om du inte varit många år inom byggbranschen.

Platta på mark

Platta på mark är den absolut vanligaste typen av grunder man bygger enplanshusen idag. Om du tittar på enplanshus från 70-talet kan det vara bra att kolla vilket material syllarna är gjorda av då det har förekommit att det blivit problem med plattorna och framförallt syllarna som ofta var i tryckimpregnerat eller tryckt virke på den tiden. Om det kommer fukt i tryckimpregnerat virke så kan det bildas en doft i huset, detta är dock inget problem idag då man oftast använder stålsyll eller syllisolering och plast när man gjuter dagens plattor. Det kan inte vandra fukt genom en syll i stål. Husgrund platta på mark är en grund som skapar möjligheter med dagens hus och det är få konstruktioner som slår dagens plattor om man gör dem på rätt sätt från början. Om du fundera på att bygga en pool villa kan det vara perfekt att bygga en enplanshus med pool då du enkelt har tillgång till din pool från ditt vardagsrum eller ditt kök.

enplansvilla-med-pool

2-planshus

Tvåplanshus eller 2-planshus är idag ganska ovanligt att folk bygger, men det vara vanligt på 1940-talet då det byggdes många funkishus i Sverige. Ett tvåplanshus kan vara en bra lösning om du skall bygga ett hus med ett annat par och sedan dela upp huset.

1,5-planshus

1,5 planshus är den vanligaste typen av hus som idag byggs i Sverige och det finns många hustillverkare som kan hjälpa dig att bygga ett 1,5-planshus som du kan ha i framtiden för dig och din familj.

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *